WEEKLY BITES - Plaited loaf

3/17/2016



Ebben a hónapban a sütéssel kísérletezem és a Húsvét közeledtével jó ötletnek tűnt, hogy elkészítsem életem első fonott kalácsát. Sokkal nehezebbnek tűnik, mint amilyen valójában és szerencsére a sütési idő sem túl hosszú, így a tészta kelesztésével együtt is kb. 1,5 óra alatt készen lehetünk vele. Én teljes kiőrlésű lisztet és barna cukrot használtam ezért barnább lett a kalács, mint azt általában megszoktuk, de az ízén ez szinte semmit nem változtat. Alig várom, hogy egy kis vajjal elmajszolhassam!

I'm experimenting with baking this month and since Easter is approaching, it seemed a good idea to bake my first plaited loaf. It looks a lot harder, than it really is and doesn't take too much time to bake. It takes about 1,5 hours in total with the dough rising. I used whole grain flour and brown sugar, this is why the loaf appears browner than usual, but doesn't really affect the taste. I can't wait to eat it with some butter!



Hozzávalók - Ingredients

30 liszt - 30 g flour
25 g margarin - 15 margarine
2 tojás sárgája - 2 egg yolks
150 ml tej - 150 ml milk
30 g élesztő - 30 g yeast
1 ek cukor - 1 tbsp sugar
só - salt


Az élesztőt morzsoljuk meleg, de nem forró tejbe és jól keverjük el.

Crumble the yeast into warm but not too hot milk and mix well.



Keverjünk a lisztbe egy csipet sót, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, margarint és egy tojás sárgáját.

Mix the flour with the milk/yeast, margarine and one egg yolk.


A meggyúrt tésztát letakarva hagyjuk egy órát kelni.

Let the dough rise for an hour under cover.


Amikor megkelt a tészta, válasszuk 3 egyenlő részre és nyújtsuk hüvelykujj vastagságú rudakra. Csípjük össze a végüket és fonjuk össze őket. Amikor kész a fonás, formáljunk koszorút és igazítsuk össze a végeket.

When your dough has risen, divide it into 3 equal parts and roll them into rods, that are aprox. as thick as your thumb. Braid the 3 rods together and form a wreath.


Egy kevés tejjel keverjük össze a másik tojás sárgáját és kenjük le a koszorút. 180 fokon, 25 perc alatt süssük aranybarnára.

Mix the other yolk with a little milk and put it on the dought. Bake on 180 celsius degrees for 25 minutes, until golden brown.


You Might Also Like

0 megjegyzés